| dalekiy_obriy ( @ 2007-03-20 14:22:00 |
звідки взялось "видаляти"?
хтось може сказати, чи слово "видаляти", "видалити" (Забирати звідки-небудь геть; відкидати, вирізувати, знищувати і т. ін.) є дійсно українським і чи воно десь присутнє в літературі?
воно часто вживається при перекладі програмних засобів ("видалити файл", "видалити пакунок"...), і хоча воно присутнє в ВТССУМ і в академічному словнику 69р, але я не знайшов його жодного примірника в Кримському, також словник Ізюмова (26р) не дає такого відповідника російському "удалять"
це все мене наштовхує на думку, що це калькування було привнесено десь у середині минулого сторіччя і натомість потрібно вживат "вилучати"/"знищувати"/"витирати"/"викид ати"...
буду радий почути думки з цього приводу
хтось може сказати, чи слово "видаляти", "видалити" (Забирати звідки-небудь геть; відкидати, вирізувати, знищувати і т. ін.) є дійсно українським і чи воно десь присутнє в літературі?
воно часто вживається при перекладі програмних засобів ("видалити файл", "видалити пакунок"...), і хоча воно присутнє в ВТССУМ і в академічному словнику 69р, але я не знайшов його жодного примірника в Кримському, також словник Ізюмова (26р) не дає такого відповідника російському "удалять"
це все мене наштовхує на думку, що це калькування було привнесено десь у середині минулого сторіччя і натомість потрібно вживат "вилучати"/"знищувати"/"витирати"/"викид
буду радий почути думки з цього приводу