| Максим ( @ 2008-01-14 18:00:00 |
| Entry tags: | 1844, Листи, Рєпніна |
21. ЛИСТ ДО В. М. РЄПНІНОЇ. 8-10 червня 1844. С.-Петербург
Будущей весною, коли Бог поможет окончить дело с владельцем братьев, тогда-то приеду в Малороссию. А коли нет, то и сам не знаю, куда я поеду.
Теперь же, кроме льстивых, подлых писем помещику моих родственников, я ничего не пишу, искусство оставил в прошлом, а в Академию прихожу как на покой; горько, ужасно горько, но быть так, коли иначе не делается.
Теперь же, кроме льстивых, подлых писем помещику моих родственников, я ничего не пишу, искусство оставил в прошлом, а в Академию прихожу как на покой; горько, ужасно горько, но быть так, коли иначе не делается.
Примітки
Подається за копією листа В. М. Рєпніної до О. В. Капніста від 20 червня 1844 р., зробленої К. Д. Кононенком (Державний архів Полтавської області, ф. 1505, оп. 1, спр. 437, арк. 90 — 91).
Датується на підставі слів В. М. Рєпніної в листі до О. В. Капніста від 20 червня 1844 р.: «Вчера получила его письмо», тобто 19 червня, а написано листа, звичайно ж, раніше (пошта із Петербурга доставлялася через 9 — 10 днів), орієнтовно: 8-10 червня 1844 р., С.-Петербург.
У листі до О. В. Капніста від 20 червня 1844 р. В. М. Рєпніна навела два уривки з листа Шевченка, які подаються у цьому виданні. Через два місяці, 20 серпня 1844 р., в листі до Шарля Ейнара вона знову згадала цього листа: «Получила я также два письма от Шевченка, хорошие и очень грустные письма: он, бедный, хлопочет о том, чтобы сделать своих братьев свободными людьми! Вы поймете без моих пояснений, что должна чувствовать его душа» (Русские пропилеи. — С. 252). Ще про один лист В. Рєпніна писала до художниці Псьол Глафіри Іванівни (1823 — 1886) 4 серпня 1844 р.: «Я получила сегодня хорошее письмо от Шевченко, который пишет мне снова о своих братьях: видно, что это его доминирующая мысль — а мы еще сомневались в нем» (Прийма Ф. Я. Шевченко в работе над «Живописной Украиной» // Збірник праць четвертої наукової шевченківської конференції. — К., 1956. — С. 274).
Вперше надруковано в статті: 3 листування Т. Г. Шевченка / Подав В. Бородін // Радянське літературознавство. — 1965. — № 7. — С. 80 — 83.
Вперше вводиться до зібрання творів у цьому виданні. [Шевченко Т. Г. Зібрання творів: У 6 т. / Редкол.: М. Г. Жулинський (голова) та ін. — Т. 6: Листи. Дарчі та власницькі написи. Документи, складені Т.Шевченком або за його участю. — К., 2003. — 632 с.]
... окончить дело с владельцем братьев... — Тобто викупити на волю братів Микиту і Йосипа у поміщика П. В. Енгельгардта. «Владелец его братьев, — писала В. М. Рєпніна О. В. Капністу в листі від 20 червня 1844 р., — желает получить 2000 рублей чистыми деньгами». Такої суми у Шевченка, звичайно, не було, і він не зміг викупити братів на волю.
... искусство оставил в прошлом... — У цей час Шевченко вже знав, що в Італію за рахунок Академії мистецтв не поїде. Справа з викупом братів не посувалася. Все це зумовило гнітючий настрій.