Papiaredni zapis | Nastupny zapis
Насамрэч пытаньні ўзьнятыя
nicolaev і
shanibor дужа слушныя й актуальныя. Я адразу адмыслова не зьвярнуўся да іх, бо гэта асобная тэма.
Я добра разумею, што ў перапісных лістах пазначана графа нацыянальнасьць. Натуральна, што я прапаную пэўнага кшталту байкот гэтага мадэрнісцкага канструкту з заменаю яго (падсьвядома) на этнічнасьць (рэґіянальную ці зямляцкую). Яе зьяўленьне ў рэзультатах перапісу, няхай і ў нязначнае колькасьці, скажа аб нашае пазыцыі нашмат больш, чым усе лічбы “новалітвіноў” раззам узятыя, бо з вяртаньнем да імёнаў і памяці продкаў (а не фантазійных), мы яскрава яе дэманструем...
Асноўная ідэя эўрапейскага рэґіяналісцкага рэнэсансу – у плюралізьме ідэнтычнасьцяў, іх натуральным спалучэньні й шматузроўневасьці. Маецца шырокі спэктар выбару на асабістым узроўні: ад макра- й трансрэґіянальнае (эўрапеец, балт, скандынаў і інш.), ляялісцка-дзяржаўніцкае (падданства, сучаснае “грамадзянства”: літовец, беларус, украінец і інш.) да рэґіянальнае (літовец, крывіч, жмудзін, паляшук і інш.), субрэґіянальнае (аўкштайт, дзук, віцеблянін і інш.) ці нават тутэйшасьці (то бок зямляцтваў: слонімец, аршанец, гарадзенец і інш.).
Іх выбар – цалкам прыватная справа, якая залежыць ад месца нараджэньня, пражываньня, бацькоў, ляяльнасьці й інш. Іх спалучэньне й сумяшчэньне гэтаксама ў вашых рукох. Але ў адрозьненьні ад постмадэрновай канцэпцыі “ліцьвінскага нацыяналізму”, цалкам адарванага ад канкрэтнае тэрыторыі (nomand кшталту – натуральнае дзіця постмадэрну), але разам з тым з цэлым спэктрам штучных анэкдатычных “патрабаваньняў” да “сапраўднага літвіна”, рэґіяналізм мае цесную прывязку да пэўнае прасторы й пэўнае лякальнае традыцыі. Тутэйшасьць ёсьць ягоным сутнасным напаўненьнем. У адрозьненьні ад нацыяналізму зь яго памкненьнем да штучных дзяржаўных межаў (да іх трансфармацыю ў межы нацыянальныя), рэґіяналізм цалкам арґанічны існуе па-за межамі (маё любімае шляхетнае габсбурґскае Plus Ultra тут дужа дарэчы), перакрочвае іх, злучае людзей, але не ўніфікуе (як нацыяналізм).
З пункту гледжаньня сучаснасьці (“постмадэрновасьці”) і Традыцыі рэґіяналізм выглядае ўвогуле як найпрывабнейшая ідэя арґанічнага спалучэньня гэтых дзьвюх пачаткаў. Я ёсьць пасьлядоўным адэптам ніцшэанскага канцэпту пэрманэнтнага перараджэньня традыцыі ў бясконцае “сучаснасьці” (калі яна ўвогуле існуе). Таму векавыя традыцыі рэґіянальных ідэнтычнасьцяў, зараз рэінкарнаваныя й рэабілітаваныя ў мадэрнае сьвядомасьці й нават ужо пасьпяхова рэалізаваныя ў сучасных палітычных і культурных сыстэмах Эўропы, бачацца мне той надзеяй, непарыўнаю ніцьцю, якая зьвязвае нас з каранямі й дае глебу для нашае эўрапейскае самасьці. Гэта сілкуе веру ў тое, што віхура калі-юґі можа захлынуцца сама ў сябе й спрычыніцца да рэнэсансу Традыцыі, які мы ў пэўных праявах назіраем ужо зараз у выпадку з рэґіяналізмам...
Дарэчы, размова аб “практычнае”, прагматычнае карысьці рэґіяналізму вымагае асобнае тэмы, і мы мусіць ‘шчэ вернемся да гэтых пытаньняў не аднойчы. Адзначу тут пакуль напрыканцы толькі, што ўжо зараз эўрапейская рэґіянальная субсыдыярнасьць як палітычны, эканамічны й культурны фактар даказала сваю эфэктнасьць і слушнасьць, паколькі стварыла ўмовы для адэкватнага падзелу паўнамоцтваў паміж рэґіянальнымі “пэрыфэрыямі” й фэдэральнымі “цэнтрамі”. Для Беларусі, апанаванае прафаністычныма праектамі “нацыянальных ідэяў”, нават у параўнаньні зь Літвой ці Латвіяй, дзе рэґіяналісцкія рухі як-ніяк але набіраюць моц, гэта ўсё яшчэ экзотыка чыстае вады, на вялікі жаль.

Comments
Дарэчы, http://community.livejournal.com/by/780
Але гэтым мы ствараем небясьпеку замацоўваньня ў масавай сьвядомасьці ўспрыняцьця рэгіянальнай этнічнасьці як нацменшасьці - бо будзе гучаць: "Нацыянальнасьць - паляшук, пінчук"</a>. Атрымаем у выніку мроі і міты а-ля пан Белы. Таму тут, здаецца, трэба яшчэ падумаць...
Увогуле лічу, што форма перапісных лістоў хібная. Нацыянальнасьць мусіць заставацца нацыянальнасьцю ў сучасным разуменьні, г.зн. мадэрным міксам з роднай мовы і месца паходжаньня (сябе, альбо бацькоў). Але асабіста я дадаў бы шмат іншых пытаньняў у дадатак да існуючых (дарэчы, дзіва, што ў 2009 пэўная ўвага надаецца міграцыі):
- раса;
- веравызнаньне;
- глыбіня веданьня продкаў (колькі пакаленьняў);
- месца паходжаньня бацькі, маці (мо нават дзядоў), калі гэта вядома (дарэчы, цікава, колькі людзей ня ведае свайго паходжаньня);
- уласная рэгіянальная самаідэнтыфікацыя;
У камбінацыі з наяўнымі пытаньнямі пра краіну паходжаньня, мову, грамадзянства, міграцыю атрымалася б даволі аб'ектыўная карціна.
У скрайнім выпадку атрымліваецца, што ў адпаведным мейсцы запісаць - "літовец" альбо "беларус"?
Калі ж укладаць у адказ іншы сэнс - рэгіянальны - дык тут мажлівыя варыянты. Багата варыянтаў :) Але падкрэсьлю зноў - у гэтым перапісу мы можам такім чынам патрапіць у пастку.
Хіба ў перапісным аркушы закрэсьліваць загаловак "К какой национальности себя относите?" і пісаць ад рукі "Рэгіянальная ідэнтыфікацыя". Але гэта неяк дзіўнавата выглядае :))
ці адпавядае гэта вашае з Датчаніным канцэпцыі?
Літвін не як нацыянальнасьць, а як макрарэґіянальная ідэнтычнасьць ці поданства.
Дарэчы, пан А.Стральцоў-Карвацкі моцна прытрымліваецца погляду,
што адпаведную ґрафу на'т зацятым беларускамоўным трэба запаўняць па-руску!
http://community.livejournal.com/litvin
Напрыклад: ЛИТВИН(КА) - каб паменьшыць разнабоі. Я згодны.
З вялікай доляй верагоднасьці мае продкі называліся рускімі (вядома ж, гэта было лінгвістычным азначэньнем). Аднак ад 17 ст. за Ўсходняй часткай ВКЛ замацоўваецца рэгіянальная назва Белая Русь (невядома, праўда, з чыёй падачы). Таму я ня надта абураюся, калі мяне называюць беларусам :)
Але ж галоўная праблема ў тым, што пытаньне гучыць менавіта як мадэрная "нацыянальнасьць"... Можа лепш абраць п. 6 "Национальность не сообщил(а)" :))
Зы-аватарка суполкі-ужо зарэгістраваны сімвал, каб не было праблемаў з яго ўжываннем.
Дарэчы, пытаньне таксама па аватарцы.
Чаму тамака Lietuva, а не, напрыклад Litva ці Lithuaniæ?
Гэта-ж, імго, не гістарычная назва, а мадэрнісцкая літоўская нацыянальная :)
у нас тутака неафіцыйная грамадзянская ініцыятыва, пагатоў - піяр для іх
http://community.livejournal.com/lithua
Дзіўнае пытанне для чалавека, які ўважае сябе за язычніка, Вы хіба не ведаеце нашае этнагенетычнае паданне?